Zabıta Nasıl Olunur?


Belediyelerin demirbaş personellerinden birisi Zabıtalardır. Şehirlerin gelişmesi ve insanların artmasıyla birlikte zabıtanın önemi de artmıştır. Peki Zabıta nasıl olunur? Bu yazımız Zabıta olmak isteyenlere yol göstermesi amacıyla hazırlanmıştır.
Bilindiği gibi artık hem sözleşmeli, hem de kadrolu zabıtalar bulunuyor. Tabi zabıta memuru olmak için birtakım kıstaslar ve kriterler bulunuyor. Bunların hepsini yerine getirmek şartı ile gayet verimli ve keyifli bir iş olan zabıta mesleğine geçiş yapabilir, zabıta olabilirsiniz. Peki nedir bu şartlar ve kriterler, hemen inceleyelim. Boy, kilo, yaş, askerlik durumları ve buna benzer kıstaslar, zabıta olmak için belirli bir engel teşkil ediyor. Ben zabıta olabilir miyim gibi sorularınız varsa, sizin için en güzel cevabı verebiliriz.
Zabıtanın Görevleri Nedir? Zabıta Ne İş Yapar?
Zabıtanın görevleri, il ya da ilçe belediyelerdedir genellikle. Dışarıdan görüldüğü gibi kolay bir iş değildir. Mesela herkes, seyyar satıcıların peşinde olarak bilir zabıtaları ama bu yalnızca işin bir parçasıdır. İzin alınmadan yapılan hemen hemen her iş zabıtanın görevleri arasında yer alır. Belediyeden izin almadan yapılan ruhsatsız işler, yasa dışı çalışmalar ve daha fazlası. İnsan sağlığını hiçe sayanlar, düzensiz işletmeler ve insana sorun yaratacak çözümler üreten her yer, zabıtanın görev mıntıkasına dahildir. Denetimleri gerçekleştirmek, mal ve ürünlerin takibini yapmak gibi pek çok görevi vardır ayrıca.
Zabıta olmak için gerekli şartlara bakarsak şu listeyi sıralayabiliriz;
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 25 yaşını doldurmamış olmak
  • Kamu haklarının birinden mahrum olmamak,
  • Yüz kızartıcı bir ceza almamış olmak
  • Yasa uyarınca her hangi bir durumdan dolayı hüküm giymemiş olmak
  • Erkek adaylar için askerlik ile ilişkisi bulunmamak
  • En az lise mezunu olmak
  • Erkeklerde en az 1.75 boyun olması, kadınlarda ise en az 1.67 boyun olması şartı,
  • Boyun 1 metreden fazla olan kısmı ile kilo arasında 10 kilodan fazla fark olmaması.
Bu gibi şartlar, öncelikli ve gerekli şartlardır. Bu şarta uyan herkes, KPSS sınavına girerek belirli bir nete ulaşabilir ve ardından gerekli çalışmaları sağlayabilir. En az 60 puan alan adaylar başvuru yapabiliyor. Sözel sınav ve kpss sınavı ortaklığı ile yapılan sınavlar da kişi için önemli bir sonuç olacaktır. Artık bu ikisinin ortalaması 70 olan adaylar başvuru yapabiliyor. Ardından gerekli kıstaslar sağlandığı vakit atamalar yapılıyor ve çalışmalara başlanabiliyor.
Günümüzde hemen hemen her meslekte olduğu gibi, zabıtalık mesleğinde de dışarıdan görülmeyen zorluklar vardır. Bu zorlukları staj memur döneminde görmüş olacak ve gerekli olan her türlü çalışmayı rahatlıkla ön plana çıkarmış olacaksınız diyebiliriz. Sizin için gerekli olan bütün çözümleri sitemiz üzerinde nasıl olunur sorularına cevap olarak söylüyoruz değerli arkadaşlar. Detaylı bilgi için bizleri takip etmeye devam edin.

Yorumlar