Spiker Nasıl Olunur


Medya sektörünün en gözde mesleği Spikerliktir. Peki  Spiker nasıl olunur? Bu yazımız Spiker olmak isteyenlerin ne yapması gerektiği anlatılmıştır.
Reyting oranlarına bir göz attığınızda sıralamada çoğunlukla diziler ya da yarışmalarla karşılacağınızı sanırsınız. Fakat ana haber bültenleri, siyaset ve spor programları da reyting sıralamasına giren yayınlar arasında. Bunun en büyük sebeplerinden birisi, yayınların başarılı spikerleri ve sunucularıdır. Güzel okuma ve yazma becerisi olan insanların aklından mutlaka geçmiş olan spikerlik mesleği ülkemizde oldukça popüler meslekler arasında yer alıyor.
Spikerlik için liselerde yada üniversitelerde herhangi bir bölüm bulunmuyor ne yazık ki. Radyo ve Televizyon, Basın ve Medya gibi bölümlerden mezun olmak spikerliğe gitmek için bir yol olarak gösterilmiyor. Peki spiker yada sunucu olmak isteyen bir birey ne yapmalıdır ve hangi özelliklere sahip olmalıdır?

Spikerlik yada sunuculuk kesinlikle bir sanat işidir, bununla beraber de yetenek ister. Bir kere her şeyden önce dilinizin eksiksiz, hatasız, kusursuz olması gerekmektedir. Hatta spikerler dilini en iyi kullanan insanlar diye bilinir ülkede. Bunun için her ne kadar eğitim alsanız da yine de içsel bir yeteneğe, bir kulağa sahip olmanız gerekiyor. Hiç kimse sesi kulak tırmalayan ya da konuşurken kesintiler yaşayıp iletiyi aktarmakta zorluklar yaşayan birini dinlemek istemez.
Spikerlik ve sunuculuk için bir çok kurs bulunmaktadır. Bu iş bir sanat işidir demiştik. Birçok sanat okulunda da spikerlik ve sunuculuk eğitimleri verilmektedir. Uzman kişiler tarafından güzel konuşma, diksiyon, beden dili, nefes, iletişim gibi dersleri alarak kendinizi bu meslekte pişirmeye başlıyorsunuz. Bir de insanlar dinledikleri kişinin dış görünüşüne önem verirler. Bu aynı zamanda bilimsel bir tespittir. Dış görünüşü ve konuşması düzgün insanların diğer insanlara göre ikna edici yanları daha ağır basar. Spikerlikte böyledir.
Halk arasında spikerlik kısaca ‘dış görünüşü güzel’ özetlemesiyle de tabir edilir. Meslekte yetenek dediğimiz gibi elbette önemlidir ancak eğitim almadan bu bir hiçtir. Spikerlik için kişiliğiniz de önemli bir faktör. Sempatik, samimi ve içten olmak spikerlikte şansınızı arttıracak olan özellikleriniz. Özetleyecek olursak, dış görünüş ve iletişim anlamında bir estetiğe sahipseniz, konuşma yeteneğinizin farkındaysanız, spiker yada sunucu olmak için gerekli eğitimleri almak dışında hiçbir eksiğiniz kalmamış demektir.

Yorumlar