İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?


2012 yılının Haziran ayı ortalarında kabul edilen yeni iş sağlığı ve güvenliği kanun ile birlikte, iş yerleri için önemli zorunluklar oluşmaya başladı. İş güvenliği kanunu ile pek çok kişiye istihdam sağlanması bekleniyor (ortalama 10.000 üzeri).  Hem işveren hem de çalışan önemli olan iş kanunu kapsamı ile, pek çok yeni uzman sahalarda çalışmaya başladı diyebiliriz. Kanun hem kamuyu hem de özel kurumları kapsadığı için, bütün iş yerlerinde yer alan çıraklar stajyerler ve bütün çalışanlar bu kapsam altına alındı. Yani iş sağlığı ve güvenliği oldukça önemli bir detay oldu. Bu yüzden bu sektörde yeni uzmanlara ihtiyaç oluyor. Peki bu uzman olmak için ne yapmak lazım? Yani iş sağlığı uzmanı nasıl olunur? Hemen bu sorunun cevabını inceleyelim birlikte.
Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından sunulan bu hizmet, belirli mühendis ve mimar ve teknik elemanlarla hizmet sağlıyor. Yani bu vasıflara sahip insanlar (mühendis, mimar) iş güvenliği uzmanı oluyor. Teknik eleman olarak bakılan guruplarda ise teknik öğretmenler ve fen edebiyat fakültelerinin fizik ve kimya mezunları yer alıyor.
Mühendis, mimar ya da teknik insanlar iş güvenliği uzmanlığı belgesi alması gerekiyor. Ardından iş güvenliği uzmanı olabilirsiniz. Bu belgeyi almak için, yani bu sertifika için, bakanlıkça yetkilendirilen kamu kurumlarını ve kuruluşlarını takip etmekte fayda var. Özel eğitimlere katılması gerekiliyor. Bu eğitimler ortalama 220 saatten az olmuyor ve bunun için 180 saat teori eğitimi yapılıyor. 40 saat ise pratik eğitimi söz konusu oluyor. Hatta teorik eğitimlerin hemen hemen 90 saati kişiye göre uzaktan eğitim sistemi ile ön plana çıkıyor diyebiliriz.
İş Güvenlik Uzmanlarının Sertifikaları Nedir?
A, B veya C sınıfı sertifikalar sahip olunması gerekiyor. Bu sayede işin tehlikesi ön plana çıkmış oluyor. Yani bu sertifikalar yapılacak olan işin yoğunluğuna ve zorunluluğuna göre ön plana çıkıyor. C sınıfı belgeye sahip olan uzmanlar, az tehlikeli sınıflarda çalışıyor. B sınıfı belgeye sahip olanlar ise az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda çalışıyor. A sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında çalışabiliyor diyebiliriz.
Uzmanlık Sınava Nasıl Oluyor?
İş güvenliği uzmanlık sınavı nasıl olur sorusuna, şu cevapları verebiliriz. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından yapılan bu sınav, yılda iki kez gerçekleştiriliyor ve 70 puan üzerinde bir puan bekleniyor. Başarılı olanlar genellikle çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından yetki belgesi alıyor.
İş güvenliği, son yılların belki de en çok üzerinde durulan konularından birisi. Sigortasız işçi çalıştırmanın yasak olmasının ardından, insanlar daha farklı bir çözüme yönelemiyor ve her şeyin resmi olması gerekiyor. Bunu sağlayacak ve takip edecek olan bu uzmanlar ise oldukça yoğun bir iş dünyasına dahil olabiliyor.

Yorumlar