Gazeteci Nasıl Olunur

Toplum olarak fazlasıyla meraklıyız ve bilgi alışverişi yapmakta üzerimize yok. Hal böyle olunca başarılı gazeteciler çıkıyor aramızdan. Mesleği edinmek ise işin kariyer kısmı. Bu bahsettiklerimizden farklı olarak işin içine disiplin ve işleyişi giriyor gazetecilikte. Biz kendi yorumlarımızı da katarak yayıyoruz bilgiyi fakat bir gazeteci bilgiye ve belgeye dayalı olarak, işe yalan haber, şantaj, kirletme, karalama koymadan yapması gerekiyor haberlerini. Biraz daha işin bilgi kısmına girelim. Gazeteci olabilmek için hangi yollardan geçmek gerekiyor?
Bazı meslek liseleri bünyelerinde gazeteci yetiştirmek adına Gazetecilik bölümü açmışlardır. Bu ilgili bölümlerden mezun olduğunuzda gazetecilik sektörüne bir adım atmış olabiliyorsunuz. Eğer lisede gazeteciliğe dair eğitim almamışsanız yine kurduğunuz gazetecilik hayalleriniz devam ediyor. Herhangi bir liseden mezun olduktan sonra sözel (TS) puanınızla Üniversitelerin İletişim Fakültesi’ne girmek gazetecilik sektörünün akademik kısmı. Dört yıllık eğitiminiz süresince ne kadar staj yaparsanız ve ne kadar iş alabilirseniz ilerisinde iş bulabilme olanağınızda o kadar fazla oluyor. Yani enerjinizle paralel giden bir olay var ortada siz kendinizi ne kadar geliştirirseniz gazeteci olma hedefinize o kadar yaklaşırsınız.

Staj yaptığınız yerlerde bıraktığınız iyi izlenimlerde artı olarak geri dönüyor. 4 yıllık bölümler dışında, Gazetecilik adı altında Fotoğrafçılık, Kameramanlık, Medya gibi meslek yüksekokulu bünyesindeki bölümlerle de bu sektöre adım atmanız mümkün. Gazetecilik yalnızca olay yerine gidip bilgi toplamakla sınırlı değil elbet. Muhabir, grafikçi, yazı işleri müdürü, foto muhabiri, genel yayın yönetmeni, editör gibi unvanlarda gazetecilik bünyesinde alabileceğiniz unvanlar arasında. Bu unvanlar için açılmış kurslarda eğitim görerek sektöre girmeniz de bir başka seçenek.
Bir de gazetecilikte yabancı dil olayı var. Bu mesleki kariyerinizde başarı anlamında oldukça etkili. Yabancı bir dile hakim olmanız o dilin resmi kullanıldığı ülkelerdeki haberleri çevirmenize yada o ülkenin gazete yada dergilerinin Türkiye temsilcisi olmanıza olanak sağlayabiliyor. Gazeteciliğin bu yani bu sektörde rahatça iş bulabilmeniz için oldukça büyük avantaj. Sektörde yabancı dil bilgisiyle kendini geliştirenler, diğer kısımlara göre daha az oranda bulunuyor. Tarafsız bir şekilde kendi özgün düşüncelerinizi paylaşmanız için daha iyi ne gibi bir meslek olabilir ki?

Yorumlar